Blog

10. november 2020

Årets unge bønder i Norge

Her er Årets Unge Bønder

Årets Unge Bonde 2020 er et par: De klimabevisste potetbøndene Dina Sætre og Henning Andreas Holand.

Dina Fonn Sætre og Henning Andreas Holand (35) fra Engeløya i Nordland er Årets Unge Bonde, eller rettere sagt Årets Unge Bønder 2020. Her er de sammen med landbruks- og matminister Olaug Bollestad etter å ha blitt kåret tirsdag. Foto: LMD

– Vi digger å være bønder, på grunn av en variert hverdag og fin natur. Som bonde, kan man være sin egen sjef, styre sin hverdag og rette søkelyset på det man selv synes er viktig, fortalte prisvinnerne før kåringen tirsdag ettermiddag.

Flere hundre unge bønder ble nominert til årets konkurranse. Tirsdag ettermiddag ble vinneren kåret, i en korona-digital sending fra Bogstad gård i Oslo. Det vil si: Det er i år to vinnere. Bondeparet Dina Fonn Sætre og Henning Andreas Holand (35) gikk seirende ut.

De to driver hovedsakelig med potetproduksjon, nærmere bestemt produksjon av mandelpoteter, på Fonn-Holand gård. Gården ligger på Engeløya i Nordland, og det unge paret overtok den etter Hennings foreldre i 2018.

Siden den tid, har de unge bøndene – som ble nominert sammen – jobbet mye med å forbedre teknologien på gården. GPS-styring tas i bruk på traktoren, og et mer presist utstyr benyttes nå til å sette, gjødsle og ta opp poteten. Mål: En 100 prosent salgbar avling.

Jobber for lavere matsvinn

Paret brenner for lokal ressursutnyttelse og redusert matsvinn. De vil ta i bruk og selge alle slags poteter – både små, mindre pene og hjerteformede poteter. Matsvinnet på egen gård har de besluttet å redusere med 25 prosent.

Svinn er allerede kuttet ved at bøndene sammen har utviklet potetemballasje i samarbeid med Innovasjon Norge. Potetbøndene leverer også egen merkevare til Coop. Poteter som er for store i butikk, selges i deres eget gårdsutsalg.

Facebook